Open op woensdag, zaterdag en zondag

10:00 - 17:00 uur

Panthera onca
Klasse: Zoogdieren
Orde: Carnivora
Familie: Felidae
Jaguar in dierentuin Parrot World bij Disneyland Paris

Natuurlijk leefgebied

Jaguars leven meestal in tropische en vochtige gebieden met veel bossen, in beboste savannes en mangrovebossen. 

Regio van herkomst

Amérique du Sud

Argentinië, Belize, de Plurinationalale Staat Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Frans-Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, de Verenigde Staten, Venezuela.

Kenmerken

icon-taille

Hoofd en lichaam: 1,20 – 1,70 m

Staart: 40 – 80 cm

icon-poids

♂ 40 – 120 kg

♀ 30 – 100 kg

icon-age

10 – 12 jaar in het wild

20 – 25 jaar in gevangenschap

icon-bb

93 – 105 dagen

icon-regime

Vleeseter

EEP

Programma voor het behoud en de voortplanting in dierenparken

Statut de conservation UICN

La liste rouge mondiale de l’UICN des espèces menacées 

Depuis les années 1960, l’Union Internationale pour la Conservation de la Nature publie la Liste rouge des espèces menacées. Les espèces sont classées dans des catégories indiquant le degré de menace auquel elles sont confrontées.

NE

List the species that have not yet been assessed against the Red List criteria.

DD

Includes species for which the best available data are insufficient to determine, either directly or indirectly, their risk of extinction.

LC

List the species that are at low risk of extinction in the region in question. 

NT

Includes species that are close to meeting the quantitative thresholds for threatened species and that could become threatened if specific conservation measures are not taken. 

VU

Includes species threatened with extinction. Relatively high risk.

EN

Includes species threatened with extinction. High risk.

CR

Includes species threatened with extinction. Very high risk.

EW

Refers to species that survive only in captivity or as part of a naturalized population.

EX

A species of which there is no doubt that the last individual has died.

NE
Not rated
DD
Insufficient data
LC
Minor concern
NT
Near Threatened
VU
Vulnerable
EN
Endangered
CR
Critically endangered
EW
Extinct in the wild
EX
Off

Geschiedenis

In veel Zuid-Amerikaanse culturen werden jaguars beschouwd als goddelijke wezens. Archeologen hebben talrijke afbeeldingen van de jaguar aangetroffen in de kunst en de geschiedenis van de Colombiaanse stammen. Hun naam „jaguar“ is afgeleid van het woord „yaguar“, wat zoiets zou betekenen als„degene wiens sprong in staat is om te doden“. Een welverdiende reputatie, want de behendigheid en kracht van de jaguar maken hem tot een bijzonder gevaarlijk roofdier.  

 

Vóór de 19e eeuw kwamen jaguars voor in het zuiden van de Verenigde Staten, van Texas tot Californië. De komst van Amerikaanse kolonisten heeft het leefgebied van de jaguars verkleind door middel van „anti-roofdiermaatregelen“ die bedoeld waren om de bevolking te beschermen. Tegenwoordig worden er nog enkele grote katachtigen waargenomen in Arizona, een staat die een beschermingsgebied voor de soort zou kunnen worden nu de opwarming van het klimaat de jaguars naar het noorden drijft. 

Onderscheidend kenmerk

De jaguar is een van de grootste katachtigen ter wereld, na de tijger en de leeuw. Met hun gevlekte vacht lijken ze sterk op hun neven, de luipaarden, die in Afrika en Azië leven. De kleur van hun vacht varieert van geel tot oranje en is bezaaid met vlekken met zwarte randen, die ‘rozetten’ worden genoemd. 

Levensstijl

Jaguars houden van een solitair leven. Ze zoeken het gezelschap van soortgenoten op tijdens de paartijd of om hun jongen groot te brengen. Dit grote roofdier is een uitmuntende jager, die zowel op het land als in het water even behendig is. Hij is een uitstekende zwemmer en wordt vaak in de buurt van rivieren aangetroffen, omdat hij dol is op vis, schildpadden en zelfs alligators. De jaguar is vooral 's nachts actief. Net als zijn kleine neefje, de kat, is hij vooral 's nachts op pad. 

Wil je de jaguars van dichtbij zien? Als dierenverzorger voor een dag help je onze verzorgers bij de zorg, vanaf 8 jaar.

Reproductie

Tijdens de paartijd, van augustus tot september, kunnen jaguars tot wel 100 keer per dag paren. Na een draagtijd van 14 weken brengt het vrouwtje een worp ter wereld van één tot vier jongen. Bij de geboorte hebben jaguars hun ogen nog dicht: pas na twee weken beginnen ze te zien. Op de leeftijd van zes maanden leert hun moeder hen jagen. Op tweejarige leeftijd worden ze zelfstandig en verlaten ze het ouderlijk huis om hun eigen leven te leiden. 

Bedreigingen

De jaguar is tegenwoordig een bedreigde diersoort. Het geleidelijke verdwijnen van zijn natuurlijke leefgebied en de illegale handel in katachtigen hebben de afgelopen decennia geleid tot een zorgwekkende afname van de jaguarpopulaties.

 

Ontbossing is een ware plaag voor deze diersoort, die nu verspreid leeft over kleine gebieden. Bij gebrek aan voedsel vallen jaguars over op vee en worden ze vaak verjaagd door boeren die hun kuddes willen beschermen. 

 

Ten slotte zijn ze ook een doelwit voor stropers, die de tanden en botten van jaguars doorverkopen in China, waar men er geneeskrachtige eigenschappen aan toeschrijft.   

Wist u dat?

  • Hun snelheid kan oplopen tot meer dan 60 km/u. 
  • De jaguar is het symbool van Frans-Guyana en Brazilië. 
  • Jaguars hebben een gezichtsvermogen dat zes keer zo goed is als dat van mensen. 
  • Het zijn uitstekende klimmers en ze klimmen met groot gemak in bomen.
  • Hun beet is, in verhouding tot hun lichaamsgrootte, de krachtigste van alle roofdieren: 500
    kg/cm².  
Jaguar Lodge in Parrot World

Bekijk de jaguars bij zonsondergang

Een unieke ontmoeting met het grootste roofdier van Zuid-Amerika. Lodges op 3 meter boven de grond, zorgvuldig ingericht en ontworpen om een uitzonderlijk uitzicht op deze majestueuze katachtige te bieden.

Ook de moeite waard...

Puna-ibis

Puna-ibis

South America